top of page

H. Treffneri "Vo:g pool" (Kristel Zimmer)  "Juhtum 97"

 

Kiitus julguse eest sellise mõttega lavale tulla. Idee oli iseenesest hea. Liiga palju rahmeldamist ja sahmimist. Purjus inimese mängimine tuleks jätta professionaalidele. Jäägem siiski oma võimete piiridesse.

 

PS! Tiina ütles teie etendusest sedavõrd halvasti, aga Kaspar kiidab. Kõik voolas sujuvalt ja teie näitlejamäng oli lihtsalt jultunult loomulik. Mõlemad pöidlad püsti!

Rakvere Reaalgümnaasiumi KARLA 12. klass (Tiina Kippel) "Kõnetab....ei kõneta...." 

 

Etendus oli pandud kindlatesse raamidesse, milles püsimine on näitlejate jaoks keeruline, kuid üllataval kombel sai Karla sellega hakkama. Esile kerkisid nö "liidrid", kelle najale oli etendus tugevalt nõjatumas, kuid rolle oleks saanud palju spetsiifilisemalt ja võimsamalt mängida. Teises stseenis oli minu tähelepanu näitleja peal, kes terve stseeni kahjuks oma varrukaid kääris, kuid eks tegu vajab tegemist. Etendus oli huvitav tänu trafaretsele, kuid klassikalisele autorivalikule, mis eeldab tugevat esitust. Kiitus!

 

PS! Sten oli nagu dopingus sportlane, sest ta võttis arvustada selle trupi etendust, kelle Väike Isa ta tegelikult oli. Ai-ai-ai, oi-oi-oi!

Rakvere G Teatriansambel (Aili Teedla) "Naabrivalve“

 

Ootused ja lootused olid suured teades eelmiste aastate sooritusi. Aga seekord tekkisid teatavad küsimärgid. Üldmulje oli näitlejatöödest hea, riidepuud väga tore lahendus kujundiks. Lugu oli kokkuvõttes hea, nagu minu puhul ikka, algul tundus jama, pärast hakkas meeldima. Nagu Tšehhovi „väikesed inimesed“, nii oli ka antud loos sarnaseid jooni. Kuigi olemust oli muudetud, siis riidepuud kujutasid teatavat alamklassi, keda ei väärtustata piisavalt. Õppige hindama väikesi, aga ilusaid asju.

Rapla ÜG Riinimanda teater (Valter Uusberg) "Võimaluste väli"

 

Lõpu mõte oli isegi hea. AGA. Kohutav näitlejatöö. Nõrgaks jäi ilmselt rolli tausta loomine, kuna enamasti oli laval lihtsalt tuim teksti andmine. Lavaline liikumine oli uimane. Tähelepanu tõi tagasi ainult muusikaline osa. Etenduse algus ja lõpp ei jooksnud kokku.

 H. Treffneri Gümnaasium (Oliver Issak) "Hetk“

 

Whaaaaaat kui lahe! Ma armastan selliseid poolenisti kaootilisi ja loomingulisi lahendusi. Kunstnikuhing on katki, ma tundsin samastumist. Heli ja teksti „ruumilisus“ ja mitmeplaanilisus oli väga nauditav. Kui mina teeksin happeningi laadis ägedaid projekte, siis just nimel sedalaadi nagu käesolev etendus. Kindlasti tahan käsitletava luuletaja kohta veel infot koguda, äratas huvi. Kahju, et see maal ära lõhuti, paneksin hea meelega sellise oma seinale.

Kriitika teisele päevale

Autorid: Olev Sten Erik Jõgi, Karin Viilup, Tiina Nõmm

Rakvere Linnanoorte Näitetrupp (Tiina Rumm) lavastus „Kalad“

 

Lugu rääkis sõjalaagrist, kuhu oli ka saadetud üks õpetaja. Rühmasiseselt tekkis probleem, kui ühel poisil oli päevik, mida varjata. Salatsemiste lõpptulemuseks oli süütu laagrikaaslase mõrv.

 

Antud lavastuse suurimaks miinuseks oli ehk see, et Rakvere Linnanoored ei tundunud kohati loost ise väga aru saavat. Vähemalt ei kandunud saali tõetruu emotsioon. Veidraks kujunes lõpuks ka õpetaja roll, kes algul jättis väga üleoleva mulje, hiljem aga muutus lihtsalt tuimaks.

 

Lavastus kestis üsna kaua, ligi 50min, mistõttu oli saalis ka parajalt nahistamist ning tundus, et publikul oli üsna raske lõpuks jälgida. Etendus oli lühendatud variant väga pikast materjalist. See võib ka olla põhjus miks mõni mõte või tunne nii publiku kui ka näitlejate jaoks kaduma läks.

Viljandi G (Andres Oja) „Mõni tüdruk“

 

Viljandi Gümnaasiumi etendus tõi noortele palju kihistamist. Laval rullus lahti lugu liiderlikust mehest, kes hakkab peagi abielluma. Enne käib ta aga läbi hulgaliselt vanu pruute, et nenega selgeks rääkida kunagised probleemid ja lahkuminemise põhjused. Antud noormehe puhul on tegemist väga liiderliku kujuga, mis mõjubki saalis istuvatele noortele huvitavalt. Samas jäi kübeke puudu lavalisest energiast, mistõttu hakkas lavastus kohati pikaks venima ning publiku seas kõlas sosistamist ning nihelemist. Ei saa aga öelda, et tegemist oleks olnud igava tükiga.

Rakvere RG KARLA 10. klass (Tiina Kippel) "Kuu peal on parem...“

 

Nonii, jälle üks labane tükk. Selga pandi mingid loomakostüümid ja kõik kujutasid koeri. Aga ei, lugu kujunes väga armsaks ja läks hinge. Isegi pisar tuli silma. Oleksin nii väga tahtnud oma kutsat kallistada ja teda tänada ülima truuduse eest. Taksikoer, sa oled parim!

Jõgeva Liblikapüüdjad (Lianne Saage-Vahur) "Viimne romantik"

 

Antud etenduse puhul kõlbab mainida rahvatarkust:, "Sina räägid siis, kui kana pissib". Lavategevus pani publiku vaikima ning minu jaoks etendus toimis korrektselt. Pean paratamatult kiitma näitlejat, kelle energia sarnanes Tootsi omaga. Kogu kanakari jättiski vastava mulje ja ka kuked tegid suurepärase töö. Kriitikat ei tule!

Tallinna 32. Kk  KOKK (Eva Kalbus) "Vaikuse varjundid"

 

Natuke klišeeline sisu, aga minule läks peale. Inimesed, leidke endale see õige tegevus, mida te tahate reaalselt teha ning ärge olge kinni teiste arvamuses. Cmon, olge te ise, ja kogu maailm on valla, ausalt ka. Vaikuse ja pimeduse filmimine on siuke deep asi, mida noored võiksid teha, samas aga huvitav. Mõni koht jäi segaseks, aga mis teha, ise olen siis loll.

bottom of page