top of page

Gurmaanid teatasid, mis oleks võinud olla teisiti

Tallinna Lilleküla G Kruvikeeraja „Suitsetamisest“

 

Nalja tehes tuleb arvestada publiku reaktsiooniga. Suvaliste asjadega ei tasu laval endale haiget teha. Jäi arusaamatuks, mis seisukoht siis suitsetamisega tuleb võtta. Puudu jäi lavastuslikust tööst. Sõna tasandil jäi asi absurdiks, stseenid kuhjusid lihtsalt.

 

SÜG Kreisis „Kirjumirju“

 

Täielik z-generatsiooni lugu. Lastele anda ehk rohkem vabadust ise asju edasi arendada ja loole kaasa aidata. Erinevate autorite äratundmisrõõm tekitas kultuurse tunde, kuid eesmärk oleks võinud olla tekitada mõni uus väärtus. Seelikud!

 

Orissaare G Mo-teater „Kunst“

 

Kogu vunk läks välise karakteri peale, huvitavam oleks olnud näitleja täielik ausus. Konflikti tuleb kinni hoida. Headel näitlejatel on oht oma rollidega kippuda üksteise pealt varastama. Nii kukutakseühte auku. Imeline materjal, laval kolm andekat meest.

Autorid: Tiina Nõmm ja Merle Rekaya

Tallinna 32.KK 12. kl „Oli siin“

 

Erakordselt vaimustav kogemus. Lapsed ise nautisid protsessi. Suurepärane lavastajatöö. Pikaaegne ehituskivide ladumine, mis avab sellise lehviku. Kohati mindi liiga hoogu. Šahti kukkumine on efektne aga ohtlik. Kõik olid õigel hetkel fookuses. Üle viie inimesega on laval raske sellist meeskonnatööd saavutada. Suur tänu lõpu eest.

 

Rapla ÜG Teatristuudio Ega Vist  „Vahepeal“

 

Nii paljusid elukäike on raske 29 minutiga avada. Liiga kokku pressitud, jäi pinnapealseks, ei jõudnud kaasa mõelda. Hea et ei targutatud, et „Ela õigesti!“. Imeline plastika. Läks aega, et aru saada, mis toimub.

 

SÜG Krevera „Nad on kutsutud“

 

Sarnaselt tuimad temporütmid. Visuaalne lavastus oleks võinud parem olla. Diagonaalkõnd. Eestlased on valmis värsimõõtu hästi valdavaks naispresidendiks. Geniaalne idee. Hea karge algus ja ilusad laulud. Käär tekkis poeesia ja lava reaalsuse vahel. 

Rakvere Linnanoorte Näitetrupp „Kalad“

 

Noortele oli see kahe poisi lugu, meile oli see õpetaja lugu. Loo jaoks on tehtud kärped, originaalis on lugu pikem. Seda etendust võiks puhastada: relv – väljanägemine oli nagu automaadil, tulistati nagu vintpüssist; kui see on õpetaja lugu, siis saab algust kokku tõmmata. Klassikaline märkus: Eva joob etenduse keskel kaheliitrisest pudelist limonaadi – las olla, aga poiss on publiku jaoks kõik järgnevad päevad märja särgiga.

 

Viljandi G „Mõni tüdruk“

 

Mul on hea meel, et Viljandi riigigümnaasiumis on maagümnaasiumi teatritraditsioon edasi läinud. See materjal on huvitav, mulle meeldib, et juhendaja valib materjale, kus on hea lugu sees. See lugu oli mitme saladusega, noormees oli ja jäi ka saladusetega, ta oli igal juhul tubli.

 

Tüdrukute puhul tulid saladused kohe välja. Oli tänuväärne materjal kooliteatrile, hea materjal näitleja seisukohalt, siin on mängida küll, tüdrukutega on veel pusimist ja pooltoonide otsimist.

 

Kuna tegemist on erinevate hotellitubadega, siis mingi väike detail peaks muutuma.

 

Rakvere RG KARLA 10. klass „Kuu peal on parem ...“

 

On leitud materjal, mis kõnetab kõiki võrdselt. On lihtne teha tööd materjaliga, mis häälestab kogu trupi. See on nii minu lugu – leidke neid universaalseid lugusid, mis kõnetavad. Mulle meeldib see metoodika: leia endale oma koer ja jälgi teda. Joonitamine – imepärane metoodika. Mulle tohutult meeldis, kuidas töötasid kass ja Uhke: noor näitleja on tegevuses ka siis, kui tal ei ole teksti, tal on kogu aeg ergud lahti. Kõik koerad olid täiesti individuaalsed ja erinevad, nii väga väheste vahenditega on võimalik seda saavutada.

 

Mina tahan tänada selle Uhke kuju eest, ma olin esimesest hetkest võlutud, kui ta külg ees lavale tuli. Minu jaoks ta ületas ka kassi, temas on sarm ja karisma. Võtke see lavastus ja käige koolides, lasteaedades – see on nii universaalne lavastus. Aitäh.

Parketile astumise hetk – võimalus näitlejale, kes mängis Uhket, teha oma stseen.

 

Jõgeva Liblikapüüdja „Viimne romantik“

 

Saali poolt vaadates jooksis lugu kohale, õpilased said aru ja said olla romantilised. Ansambel toimis ilusti. Laps laval – nunnumeeter on põhjas ja kui ta midagi teeb, siis eeslavalt läheb tähelepanu ära.

Hea õppematerjal, mis juhtub pikkade inimestega laval: nad hakkavad tegema väikesi liigutusi, aga tegelikult sirutagu end välja ja pangu täiega.

Väga ilus, koreograafia!! Sellega võiks natuke edasi tegeleda, väga palju sündmusi on lahendatud liikudes. Mingi liigutusnüanss on aga puudu.

H. Treffneri „Vo:g pool“  „Juhtum 97“

 

Kui on kõik väga reaalne, siis esemeta tegevused maha. Kavaleht oli eksitav. Etenduse plussiks on väga hea partneritunnetus. Ma hindan seda julgust pidada pausi, mis on pingestatud. Teise tüdruku lugu oleks võinud paremini välja tulla, arengus selgem olla. Tore, et ise loo tegite.


 

Rakvere RG KARLA 12. klass  „Kõnetab ... ei kõneta ...“

 

Tahtsin öelda, et mind ei häirinud ükski tehniline asi. Lugu tuleb kokku küll, aga lisandväärtust ei tekkinud. Nad hakkasid võistlema aeglaselt rääkimises, võtsid üksteise pealt temporütmi üle. Mulle väga meeldisid Juss ja Mari. Kummaline asi tekkis Andresega: me ei tundnud teda pärast žüriiruumis ära. Mängis laval ennast suureks.

 

Ma oleks tahtnud neid alguses näha koos ajastu riietega laval kõndimas, mitte kohe ära minemas, ja vaatamas, kas see Tammsaare kõnetab neid noortena. Pilt on imeilus, kui surevad Krõõt ja Juss, aga selles pildis peaks olema sees ka Pearu.


 

Tallinna 32. KK KOKK „Vaikuse varjundid“

 

Koosnes etüüdikestest, mis olid lustlikud, paras kondimurdmine tutvumiseks ja alustamiseks. Näitleja poole pealt: nende etüüdidega võiks veel rohkem lustida. Kui nad veavad selle kohvri lavale ja kui nad seal ei lusti, siis kus veel. Midagi ei ole teha, Fred Jüssi mängib nad surnuks nagunii.

 

Seal on haruldase komöödianärviga inimesi.
 

Rakvere G Teatriansambel „Naabrivalve“

 

Noored ütlesid, et juhendaja ütles, et me võiksime teha tüki riidepuudest ja tegime. See on äge, see noorte usaldus juhendaja suhtes.

 

Kui vanamutid panid karakterit, siis riidepuud jutustasid nulli pealt lugu. Sinna võiks ka karaktereid katsetada. See on samasugune lustimise lugu, kus võiks seda teha nii, et higi lendab, aga oli natuke reserveeritud. Pakub võimalusi edasimõtlemiseks.

 

Lõpuks Hilda, kes oli täpne ja nagu kuu pealt, aga ei säilitanud seda lõpuni. Aga see oli väga lahe, kui kuu pealt ta oli. Lõpeks oli kõik väga lahe.

 

Üks stseen läks üldisest stilistikast välja – küüditamise lugu.
 

H. Treffneri Gümnaasium „Hetk“

 

See oli kõik väga kift. Me ei saanud suurem osa ajast aru sellest, mis puudutab kujundeid, aga teie oma asja ajamine ja keskendumine paistis väga välja.

 

Mis oli ajendiks? Esimene eesmärk oli vorm, Valdes oli lisarudiment, mis tuli juurde. Kui Valdes mulle korda läheb, siis see oli kõik, mida teha, et Valdes korda ei läheks. Teine eesmärk: see on üks osa näitlejaõppest, kui sind pannakse füüsiliselt nii võimatusse situatsiooni, et sul ei ole võhma, diktsiooni ja emotsiooni, aga sa pead mõtet edasi andma.

 

Kargamine jättis praegu veidi külmaks, pange latt natuke kõrgemale – me teeme seda lugu sellepärast, et see on nii kift. Läks liiga pikaks ja venis lõpupoole välja. Õppige organiseerima materjale, et kõik liigne välja jääks.

Rapla ÜG Riinimanda teater  „Võimaluste väli“

 

Mu ootused olid nii suured, see kandis vilja kuni pimeduse ja vaikuse teemani. Ja lõpu ma ostsin ka ära, aga seal vahepeal juhtus midagi, mis ei asetunud minu jaoks konteksti. Mõttereast, mis puudutas kaasaegset kunsti, saaks tervikliku loo, praegu lagunes keskelt ära.

 

Kas noortele oli antud ülesanne iga repliigi järel lugeda viieni. Algus oli ju täitsa pöörane ja kuraator annab pöörase rütmi.

 

Kui on mask, mis katab kogu näo, ei saa seda pöörata külje peale, siis ta enam ei tööta. Jälgige eesti keelt, seal oli mitmeid liitsõnu, kus rõhk oli paigast ära. Väga kift paroodia tänapäeva tühjale kunstile. Nõuanne juhendajale: ole vastik ja sunni noored ka läbi lugema need kavalehele kirja pandud teosed.

bottom of page